Kalcium-klorid granuláló üzem létesítése a Sirius Produkt Kft-nél

A SIRIUS PRODUKT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 397 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a GINOP-1.2.11-20-2020-00042 „Zöld Nemzeti Bajnokok” – Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgálni képes mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztése és kapacitásbővítése” tárgyú pályázati kiíráson.

A SIRIUS PRODUKT Kft.-t 2004-ben alakult meg. A Sajóbábonyi Vegyipari Park területén elsősorban kalcium-klorid oldat gyártássál foglalkozik.

Az elmúlt években ügyfeleink nemcsak folyékony, hanem szilárd halmazállapotú jégmentesítőt is igényeltek tőlünk, mely igények kielégítésére pályázatot nyújtottunk be a GINOP-1.2.11-20-2020 kiírásra. Ennek keretében 50%-os mértékű vissza nem térítendő támogatást nyertünk el.

A 397 millió forint európai uniós támogatás segítségével (teljes bekerülési költség: 794 millió forint), a Sajóbábonyi Vegyipari Park területén található telephelyünkön (Sajóbábony, 024/224 hrsz) kiépítésre került egy új gép/ berendezés, amely másodlagos forrásból származó alapanyagot felhasználva, CaCl2 granulátumot fog gyártani, illetve elkészült az alapanyag tárolásához egy 1,6 millió literes tartály. A kalcium-klorid granulátum vízben oldva elsősorban az utak jégmentesítést szolgálja, de nyári időszakban pormentesítésre is alkalmas. A pályázat elkészítése és megvalósítása során elsősorban az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy természetbarát, erőforrás-hatékony beruházást hozzunk létre, amely teljes körűen meg is valósult. A projekt megvalósításával a cég által foglalkoztatott létszámot meg tudja tartani, sőt tervezzük ennek bővítését is. A fejlesztéstől az árbevétel növekedésén felül azt várjuk, hogy a tevékenységünk, illetve telephelyünk ökológiai lábnyoma minimálisra csökken. A projektet 2021. május 3-án kezdtük el és 2022.08.26-án fejeztük be.

Kalcium-klorid oldat gyártó üzem telepítése a Sirius Produkt Kft-nél GINOP-1.2.3-8-3-4-16-2017-01316

A SIRIUS PRODUKT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 48,63 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a GINOP-1.2.3-8-3-4-16 „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” tárgyú pályázati kiíráson. A 162,1 millió forint összköltségű beruházás segítségével a szervezet reagálni tud a megnövekedett kapacitásigények kielégítésére.

A SIRIUS PRODUKT Kft.-t 2004-ben alakult meg. A Sajóbábonyi Vegyipari Park területén kalcium-klorid oldat gyártássál foglalkozunk. Az oldat elsősorban a járdák, utak, autópályák és egyéb más felületek téli jég- és hómentesítését szolgálják. A terméket keverős berendezésekben állítjuk elő, ahol az elérhető oldat töménysége maximálisan 33-34 m/m%.

Az elmúlt években ügyfeleink igényei növekedtek, így szükségessé vált egy új üzem telepítése. A beruházás megvalósítása érdekében nyújtottunk be pályázatot a GINOP-1.2.3-8-3-4-16 kódszámú pályázati felhívásra, mely keretében 30%-os mértékű vissza nem térítendő támogatást nyertünk el. A projektet 2018 júniusában kezdtük el, és tervezetten 2019.08.30-ra fejezzük be.

A projekt keretében a Sajóbábonyi Vegyipari Park területén található telephelyünkön kialakításra kerül egy új üzem, ahová egy CaCl2-oldat előállító reagáltató szektort fogunk telepíteni. Az új üzem lehetőséget ad egy olyan új technológia bevezetésére, mely eredményeképpen üledékmentes, víztiszta, 40 m/m%-os oldatot leszünk képesek előállítani, s amely jelenleg a legtöményebb a piacon, ezáltal ennek a legjobb a jég- és pormentesítő hatása is. Kapacitásunk az új gyártási eljárásnak köszönhetően várhatóan 110 %-kal fog nőni, így reagálni tudunk vevőink igényeire.

Kommunális hulladékfeldolgozó és hasznosító technológia kidolgozása Sajóbábonyban a Sirius Produkt Kft-nél GINOP--2.1.2-8-1-4-16-2017-00262

A Sirius Produkt Kft. 154,35 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázaton, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. A 280,64 millió forint összköltségvetésű beruházás keretében kommunális hulladék feldolgozására és abból új termék létrehozására alkalmas berendezést fejlesztünk, kísérletezünk ki.

Látványos változások történtek az elmúlt években a hazai hulladékgazdálkodásban, de az intézkedéseknek csak egy része volt sikeres, több jogszabályt módosítani kell a szakmai képviselet szerint. A hulladékgazdálkodás során a hatályos előírásokhoz képest is elmaradásban vagyunk például a hulladékok szelektív gyűjtése, és újrahasznosítása terén, miközben az új, uniós előírásokat is át kell ültetni a jogrendünkbe. Természetesen ezeknek is meg kell felelni. A pályázat sikere esetén a hulladékfeldolgozás (különösen a műanyag hulladék, pl.: agrofólia) egy új módszerét kívánjuk megvalósítani. Az eljárás lényege, hogy a műanyag hulladékból különböző adalékanyagok hozzáadásával egy új terméket hozzunk létre. Ennek a technológiának mind kivitelezési, mind pedig kutatás-fejlesztési területen is több, egymástól el nem választható eleme van. A folyamat során egy olyan új technológiai eljárást kísérletezünk ki, amelynek eredménye egy hulladékfeldolgozó gépsor. Az általa gyártott elemekből különböző termékek gyárthatók: padok, kerítés, virágládák, oszlopok stb. A beruházás megvalósítása a Sajóbábony Ipari Park területén történne, ahol rendelkezésünkre áll az ipari infrastruktúra. A hulladékhasznosításhoz szükséges alapanyag a telephely közelében biztosított, közúti fuvarozás szempontjából tökéletes helyszín. A növekvő népesség növekvő anyagi jóléte csak úgy képzelhető el, ha a környezeti erőforrások egyre kisebb igénybevételével folyik a termékek előállítása Cégünk ennek érdekében, a környezetünk megóvása, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében vállalta a tudományos kutatómunkát. Olyan új, környezetbarát eljárást kívánunk kifejleszteni, amely alkalmazása során a lehető legtöbb műanyag hulladékot használja fel, és inputként élettartamban is sokkal hosszabb használati idejű használati tárgyakat, eszközöket. Ezek a teljesség igénye nélkül az alábbiak lehetnek: lapok, oszlopok, burkolóanyag, padlózat, vízakna, kerékpárút, utcabútorok, növényládák, kerítések, csövek, táblák, útépítési műtárgyak. Az utóbbi termékekkel nagy mennyiségű faanyag felhasználása váltható ki.

A szerződött támogatás összege: 154.352.000 HUF
A támogatás mértéke: 55%
A projekt kezdési dátuma: 2019.01.31.
A projekt befejezési dátuma: 2020.01.30
A projekt megvalósításának helyszíne: 3792 Sajóbábony Ipari Park 024/224 hrsz.
A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00262